İdea Antalya Ben Tedavi Merkezi Açıldı

ücretsiz ben muayenesi

Tıbbi adı nevus olan benler toplumda oldukça sık karşılaşılan lezyonlardır. Et benleri, yüzeysel benler, kıllı benler, koyu renkli benler ve açık renkli benler gibi bir çok farklı türü bulunmaktadır. Bu yazımızda Antalya Muratpaşa’da hizmete başlayan İDEA ANTALYA’da görev yapan medikal estetik uzmanı Op. Dr. Seher Şirin tarafından en iyi ben alma yöntemi hangisidir, ben tedavisi sonrasında iz kalır mı ve ben aldırmanın tehlikeli midir gibi sorular detaylı olarak cevaplandırılacaktır.

Yazımıza ilk olarak benlerin neden oluştuğu sorusu ile başlamak tedavi sürecinin ve yöntemlerinin anlaşılması konusunda faydalı olacaktır.

Ben (Nevus) Neden Oluşur?

Benler cilde renginin veren melanin isimli hücrelerin belli bir alana toplanmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ben genetik bir sorun değildir. Ancak aile bireylerinde ben bulunanlarda yatkınlık olmasından dolayı ben oluşumlarına daha sık rastlanmaktadır. Benlerin neden oluştuğunun araştırıldığı çalışmalar genellikle beyaz tenli ve güneşe aşırı maruz kalan bireylerde benlerin daha sık ortaya çıktığını tespit etmiştir. (1)

Özellikle Antalya gibi güneşli ve yaz aylarının uzun sürdüğü bölgelerde çocukluk çağından itibaren güneş koruyucu kullanılması önerilmektedir. Bu sayede hem ben oluşumları engellenebilir hem de cilt lekelerinin oluşması engellenebilir.

Benler Nasıl Tedavi Edilir? Ben Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ben tedavisi ya da halk arasında anılan ismi ile ben aldırma/sildirme birçok farklı yöntemle yapılabilmektedir. Tedavinin hangi yöntemle yapılacağı ise kişinin cilt yapısına ve benin türüne göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle benlerin hangi yöntemle tedavi edileceği doktor muayenesi sonrasında belirlenmektedir. Yazımızda kabarık, yüzeysel, açık renkli ve koyu renkli benler olmak üzere tüm benlerin nasıl tedavi edileceği detaylı olarak aktarılacaktır. Daha detaylı bilgi için İDEA Antalya Ben Tedavi Merkezinden ücretsiz muayene randevusu oluşturabilirsiniz.

  • Krioterapi yöntemi ile ben aldırma
  • Plazma ile ben aldırma
  • Lazerle ben aldırma
  • Radyo frekansla ben aldırma (koterizasyon yöntemi)
  • Bitkisel ben tedavisi
  • Kremle ben tedavisi

Krioterapi Yöntemi İle Ben Aldırma

Krioterapi genellikle dermatoloji uzmanları tarafından kabarık benlerin tedavisi için kullanılmaktadır. Yüzeysel benlerde krioterapi tedavisi uygun değildir. Krioterapi de amaç ben dokusuna sıvı azot uygulanarak benin donarak düşmesini sağlamaktır. Sıvı azotun ben dokusunun ne kadarına etki edeceği tam kestirilememesinden dolayı bazı durumlarda sağlıklı dokuların hasar görmesine neden olmaktadır. Sağlıklı dokuların zarar görmesi iz kalmasına ve çukur oluşmasına neden olabilmektedir.

Bu risklerinde dolayı krioterapi tedavisi pek sık tercih edilmemektedir.

Plazma ile Ben Aldırma

Plazma tedavisi ben aldırma yöntemleri arasında oldukça popüler bir yöntemdir. Popüler olmasına karşın kullanım alanı oldukça kısıtlıdır. Plazma cihazı etkisi düşük olan bir cihazdır. Bu nedenle yalnızca yüzeysel benlerin tedavisinde kullanılmaktadır.

Plazma ile ben tedavisi radyo frekans yöntemi ile benzerdir. Benzer olmasına karşın radyo frekans yönteminde cihaz doğrudan ben dokusuna değidirilir. Ancak plazma tedavisinde cihaz ben dokusuna değdirilmez. Cihaz ben dokusuna yaklaştırılır ve çalıştırılır. Bu sayede aktif olan cihaz ve ben dokusu arasında plazma etkisi oluşur ve ciltten farklı renkte olan ben dokusu buharlaştırılır.

Kesi ve dikişle yapılan ben tedavilerine göre oldukça avantajlıdır. İz bırakmaz. Ancak kabarık benlerin tedavisinde etkisi yetersizdir. Yüzeysel benlerde güvenle uygulanabilir.

Lazerle Ben Aldırma

Lazer cihazı 2000li yıllardan itibaren sağlık ve estetik alanında sıklıkla kullanılmaktadır. Ben silme işlemi de bunlardan birisidir. Lazer ışını sayesinde ciltten koyu renkte olan ben dokusu kolaylıkla buharlaştırılabilmektedir. Lazer cihazı yalnızca koyu renkli ben dokusunu görmektedir. Bu nedenle yalnızca yüzeysel ve koyu renkli benlerin tedavisinde kullanılmaktadır. (2)

Rayo Frekansla Ben Aldırma (Elektro Koterle Ben Aldırma – Koterizasyon Yöntemi)

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren yüksek güçte bir cihazdır. Bu cihaz gücü yüksek olmasına karşın oldukça hassas şekilde ayarlanabilmektedir. Cihazın bu şekilde ayarlanabiliyor olması sayesinde ben dokusu ciltten kademeli olarak buharlaştırılabilmektedir. Cihazın hassas şekilde ayarlanabilmesi sayesinde en küçük leke şeklindeki benler bile kolaylıkla silinebilmektedir. Yüksek ısısı sayesinde de kabarık ve büyük benler bile dakikalar içerisinde kolaylıkla tedavi edilebilmektedir.

Radyo frekans tedavisi oldukça pratik ve yan etkisiz bir tedavi yöntemidir. Benin boyutuna göre birkaç saniye ya da birkaç dakika da tamamlanmaktadır. Kesi ve dikiş olmaması sayesinde tedavi sonrasında özel bakım gerekmez. Sadece yaz aylarında güneş kremi kullanılması önerilir.

Ben Aldırmak Zararlı Mıdır?

Ben aldırmanın herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Hatta benlerin alınması olası kanserleşme riskini de ortadan kaldırmaktadır. Toplumda ben aldırmanın kanserleşmeye neden olacağına dair bir bilgi bulunmaktadır. Ancak bu bilgi bilimsel açıdan yanlıştır. Benlerin uygun yöntemle alınması sağlık açısından güvenlidir. Ve estetik açıdan kaygıya neden olmaz.

Yazın Ben Aldırılır Mı? Yazın Ben Tedavisi Yapılır Mı?

Evet. Ben tedavisi her mevsim güvenle yapılabilir. Yalnızca yaz aylarında güneş kaynaklı lekelenme yaşanmaması için yüksek faktörlü güneş koruyucu kullanması önerilmektedir.

Ben Aldırdıktan Sonra İz Kalır Mı? Et Benleri Alındıktan Sonra Çukur Oluşur Mu?

Ben aldırma sonrasında iz kalıp kalmayacağı birkaç hususa bağlıdır. En önemli husus benlerin yapısına uygun yöntemle alınmasıdır. İkinci önemli faktör ise tedaviyi yapan doktorun tecrübesidir. Ben alma işlemi estetik bir işlem olarak kabul edilir ve el becerisi gerektirir. Bu nedenle tedaviyi yapacak doktorun özenle araştırılması gerekmektedir. İz kalıp kalmaması konusunda bir diğer önemli husus ise kişinin cilt yapısıdır. Bazı ciltler hafif de olsa iz kalmaya eğilimlidir.

ben aldırdıktan sonra iz kalır mı

Ben aldırma sonrasında iz kalmaması için ben yapısına uygun bir yöntemle ve uzman bir doktor tarafından alınmalıdır. Bu sayede ben aldırma işlemi sonrasında çok büyük oranla iz kalmamaktadır. Ben aldırma işlemi uygun yöntemle yapılsa bile bazı benler derin olması ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak tedavi sonrasında belli belirsiz hafif bir iz kalabilmektedir. Bu nedenle ben aldırma sonrasında kesinlikle iz kalmaz denmesi doğru bir yaklaşım değildir.

İdea Antalya Ben Tedavi Merkezinde dünyada ben aldırma için kullanılan tüm güncel yöntemler bulunmaktadır. Bu sayede benler yapısına en uygun yöntemle alınabilmektedir. Tedavi Medikal Estetik Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin tarafından yapılmaktadır.

Ücretsiz muayene randevusu ve %50 SGK indirimi fırsatından yararlanmak için 0532 459 69 00 numarası ile iletişime geçebilir ya da https://www.ideaantalya.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Bodman, M. A., & Al Aboud, A. M. (2021). Melanocytic Nevi. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.

2. Goldberg, D. J. (1997). Laser treatment of pigmented lesions. Dermatologic clinics, 15(3), 397-407.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir