Nasır Sorununun Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

nasır nasıl gecer

Nasır küçük bir sorun olmasına karşın çok can yakıcı olabilmektedir. Özellikle ayak gibi baskıya maruz kalan alanlardaki nasırlar oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Nasır sorunundan tamamen kurtulmak için tedavinin doğru şekilde yapılması ve nasır kökünün tamamının çıkarılması gerekmektedir. Aksi halde sorun tam olarak tedavi edilmez, çok kısa sürede tekrar eder,

Nasır tedavisi iki yöntemle yapılmaktadır. Bunlar ameliyat ve ameliyatsız tedavi olan radyo frekans yöntemidir. Her iki tedavi de genel cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. Yani nasır tedavisi için genel cerrahi doktoruna gidilmelidir.

Doktor tercih edilirken ameliyatsız tedavi uygulayan bir doktor tercih edilmesi hasta konforu ve iyileşme süresinin kısa olması açısından önemlidir.

Nasır Neden Olur?

Nasır genellikle kişisel ihmaller ve hatalı uygulamalar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yanlış ayakkabı seçimi, yanlış basma alışkanlığı, ayağın yapısında olan şekil bozuklukları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Cildimizin baskıya maruz kalan kısmı kendini korumak amacı ile o bölgedeki cildin kalınlaşmasını sağlamaktadır. (1) Bu kalınlaşma nasır olarak adlandırılmaktadır. Cilt kalınlaşmaya başladıktan sonra müdahale edilmez ve önlem alınmaz ise zaman içerisinde nasır kökü yani nidus adı verilen yapı ortaya çıkmaktadır. Nasır kökü nasır ağrısının kat kat daha fazla hissedilmesini sağlayan oldukça sert ve derinin içine doğru büyüyen bir yapıdır.

Ayağa Uygun Olmayan Ayakkabılar Nasır Oluşmasına Neden Olmaktadır.

Ayağa uygun olmayan her türlü ayakkabı ayaklardan nasır oluşması açısından risklidir. Ayağa büyük gelen ayakkabılar ayakta sürtünmeye neden olur. Bu durumda uzun vadede ayaklarda nasır oluşmasında neden olmaktadır. Ayağa küçük gelen ayakkabılar ise baskıya neden olarak nasır oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca uzun süreli ve sık sık topuklu ayakkabı kullanılması da ayaklarda baskı oluşarak nasır oluşmasına neden olmaktadır.

Ayağa uygun olan ayakkabılar tercih edilerek bu tür nasırlar %100 oranında engellenebilmektedir.

Ayaktaki Yapısal Bozukluklar ve Yanlış Basma Alışkanlıkları Nasır Oluşmasına Uygun Zemin Hazırlamaktadır.

Ayağın yapısında olan ve ayağın belli bir noktasına daha fazla basınç uygulanmasına neden olan durumlarda nasır oluşmasını kaçınılmazdır. Aynı şekilde bazı insanlar yürürken ayağının belli bir noktasına daha fazla baskı olacak şekilde yürümektedir. Her iki durumda nasır oluşmasına neden olmaktadır.

corns-foot

Nasır Belirtileri Nelerdir?

– Deri kalınlaşması görülen bölgede içe doğru büyüyen sertlik
– Deride renk değişmesi
– Ağrı

Nasır Oluşması Nasıl Engellenir?

Nasır biranda oluşmak yerine aşama aşama ortaya çıkan bir sorundur. Sorun ilk olarak kendini ciltte kalınlaşma olarak göstermektedir. Ciltte kalınlaşma fark edilir edilmez gerekli önlemler alınması ile nasır sorunu engellenebilir, evde tedavi edilebilir.

Deri kalınlaşmaları ev ortamında ponza taşı ve topuk taşı gibi uygulamalarla kolaylıkla temizlenebilir. Bu tür uygulamaların ayaklar yani cilt ıslak olduğunda değil kuru olduğunda yapılması tavsiye edilmektedir.

Ameliyatsız Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nasır tedavisinde nasır kökünün tamamen çıkarılması oldukça önemlidir. Bu nedenle köklü nasırlarına ev ortamında tedavi edilmesi mümkün değildir. Cildin içinde ve sert bir yapıda olan nidus evde çıkarılamaz. Ancak klinik ortamında radyo frekans yöntemi ilk pratik bir şekilde çıkarılabilir. Kesi ve dikiş yapılmasına gerek yoktur. Yalnızca tedavi sırasında acı hissedilmemesi için lokal uyuşturma yapılmaktadır. Bu sayede nasır tedavisi acısız bir şekilde gerçekleştirilir.

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine dönüştüren bir cihazdır. Bu cihazın yüksek ısısı sayesinde nasır ciltten çıkarılır. Tedavi sonrasında dikiş atılmasına gerek kalmaz.

Tedavi sonrasında bir iki gün hafif düzeyde, ilaç kullanmayı gerektirmeyecek kadar ağrı oluşabilir.

Nasır tedavisinden sonra sorunun tekrar etmemesi için nasır oluşmasına neden olan durumların ortadan kaldırılması gerekir. Aksi halde sorun tekrar edebilir.

Kaynaklar

1.Al Aboud, A. M., & Badri, T. (2017). Corns. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/

2. Kaya Atilla, (2017). Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır? https://www.dratillakaya.com/nasir-tedavisi-nasil-yapilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir